تحولات لبنان و فلسطین

کارشناس حوزه انرژی گفت: مسئولان وزارت نفت به جای اولویت دادن به توسعه میادین نفتی و گازی و احداث پالایشگاه‌های جدید، باید به بهینه سازی مصرف انرژی اولویت دهند.

ضرورت تغییر مسیر وزارت نفت برای تامین انرژی

به گزارش قدس آنلاین،آقای مصطفی سعیدی کارشناس حوزه انرژی  با اشاره به اجرا نشدن قانون حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت خام و میعانات گازی با استفاده از سرمایه گذاری مردمی گفت: در حوزه پتروپالایشگاه‌ها، بحث مهم این است که منظور وزارت نفت از پتروپالایشگاه چیست؟

وی تشریح کرد: به طور مثال می‌گویند ۳۵ درصد از ظرفیت پتروپالایشگاه شهید سلیمانی قرار است محصولات پتروشیمی را تولید کند یا برخی می‌گویند ۲۰ درصد این پتروپالایشگاه قرار است محصولات پتروشیمی باشد؛ اخیراً یکی از مدیران پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی می‌گفت که در پالایشگاه اراک پروپیلن تولید می‌کنیم، پس ما هم پتروشیمی هستیم.

این کارشناس حوزه انرژی با تاکید بر این که نخستین کار این است که باید یک تعریف دقیق از پتروپالایشگاه مشخص شود، گفت: باید معلوم باشد که یک واحد پتروپالایشگاهی قرار است چند درصد محصولات پتروشیمی داشته باشد؟ در کشورهایی مانند عربستان و عمان، ۷۰ درصد محصولات یک پتروپالایشگاه، پتروشیمی است، اما در شرایط کشور ما که تامین سوخت نسبت به تولید محصولات پتروشیمی اولویت دارد، این درصد کم است.

وی با بیان این که اگر درصد تولید محصولات پتروشیمی در یک پتروپالایشگاه کم باشد، فقط می‌توان آن را یک پالایشگاه معمولی نامید، ادامه داد: یک ایراد مهمتر این است که متولی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی، تمام دغدغه اش تولید سوخت است.

آقای سعیدی همچنین گفت: در شرایطی هستیم که شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ممکن است درصد تولید محصولات پتروشیمی در پتروپالایشگاهی مانند شهید سلیمانی را باز هم کاهش دهد تا فقط بتواند بنزین و گازوئیل کشور را تامین کند.

زنگ خطر افت فشار پارس جنوبی به صدا درآمده است

وی درباره افزایش بی رویه مصرف سوخت، ­اظهار کرد: ­در حوزه میعانات گازی هم وضعیت همینطور است؛ اگر میعانات گازی به سمت پالایشگاه ستاره خلیج فارس برود، بنزین تولید می‌شود و در خودروها می‌سوزد، اما اگر به سمت یک پتروشیمی مانند نوری برود، انواع محصولات مورد نیاز کارخانه‌ها تولید می‌شود.

این کارشناس حوزه انرژی اضافه کرد: ­بنزین و گازوئیل باید تولید شود، اما روند آن باید مدیریت شود؛ در حالی که اکنون روند خطرناکی را پیش گرفته است و­مسئولین هم به جای اینکه روی مدیریت مصرف تاکید کنند، بر افزایش تولید تاکید دارند. ­اگر با همین روش پیش برویم، طبق برآوردهای کارشناسی تا سال ۱۴۲۰ تمام نفت خام تولیدی کشور را باید در داخل مصرف کنیم و حتی واردکننده نفت خام می‌شویم.

وی گفت: با تشدید افت فشار پارس جنوبی، میعانات گازی تولیدی نیز کاهش می‌یابد و پیش بینی می‌کنیم که اگر شرایط به همین شکل پیش برود، مسئولان وزارت نفت مجبور می‌شوند تا محصول میعانات گازی پتروشیمی نوری را قطع کنند و آن را به ستاره خلیج فارس بدهند؛ چون اولویت، تامین بنزین و گازوئیل است.

آقای سعیدی در ادامه گفت:­ در این شرایط، دغدغه وزیر نفت ­این است که بتواند ۸۰ میلیارد دلار سرمایه جذب کند تا میادین را توسعه دهد که مورد انتقاد آقای قالیباف رئیس مجلس هم قرار گرفت. در حوزه گاز هم ایده وزارت نفت این است که پارس جنوبی، میدان کیش و پارس شمالی را توسعه دهد تا ناترازی را از بین ببرد؛ در صورتی که می‌تواند بخاری‌های فرسوده را تعویض کند که به میزان دو فاز پارس جنوبی در گاز صرفه‌جویی می‌کند.

وی تاکید کرد: ­راهکارهای وزارت نفت این گونه است که چه کار کنیم تا انرژی را تامین کنیم، اما به این فکر نمی‌کنند که چه کار کنند تا مصرف انرژی کم شود؟

این کارشناس حوزه انرژی با تاکید بر اهمیت ذخیره سازی و هوشمندسازی گاز گفت: این دو اقدام موثر هستند، اما اولویت باید کاهش مصرف باشد؛ شرایط به شکلی است که حتی مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز گفته است، حتی گازی نمی‌رسد که ما بخواهیم آن را در مخزن ذخیره کنیم.

حکمرانی انرژی باید تغییر کند

وی با تاکید بر این که تمامی نهادها و افراد موثر باید به وزارت نفت برای حل این مسائل کمک کنند، گفت: در حکمرانی انرژی مشکلاتی داریم.  یک نگاه استان محور، یک نگاه سازمان محور و یک نگاه حزب محور است؛ یعنی افراد هر کاری که به نفع استان، سازمان یا حزبشان باشد را انجام می‌دهند و به منفعت ملی توجهی ندارند.

آقای سعیدی بیان کرد: به طور مثال برخی افراد با وجود این که می‌دانند اگر نفت خام به سمت تولید محصولات پتروشیمی برود، بیشتر به نفع کشور است، اما می‌گوید باید به سمت تولید سوخت مورد نیاز صنعت بانکرینگ برود؛ حتی در جلسات تدوین برنامه هفتم، هر سازمان یک برنامه‌ برای افزایش سهم خود از گاز داشت.

منبع: خبرگزاری صدا و سیما

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.